Čtvrtek 5.7.2012 - U Hada

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Čtvrtek 5.7.2012

2012 > Cyklodovolená Biesczady

Karlík ráno zjišťuje, že má prázdné kolo, pumpuje, ale vzduch nepřibývá. Tomáš zjišťuje že má ulomený ventilek, proto měníme duši a jedeme se najíst do krámu. Pokračujeme směr Majdan, kde se nachází úzkokolejka, železniční muzeum a další zajímavosti.
Po prohlídce sedáme do sedel a pokračujeme až do výšky 801 m.n.m. do Ruského sedla, kde je přechod mezi Polskem a Slovenskem. Tady Miloš dělá naše jediné společné foto a sjíždíme po velmi špatné cestě dolů. Kdysi zde stávala bývalá vesnice „Ruská“, s Hopnzou se jdeme podívat na památník ruských hrdinů „Za rodinu“ a po sjezdu do údolí se zastavujeme u studánky na občerstvení.
Debata s místní policií, přijeli si sem natankovat pitno vodu. Hlídkují zde a chytají utečence nejčastěji prý ze Somálska a Etiopie, nedaleko je totiž ukrajinská hranice. Na jejich radu odbočujeme na modrou turistickou značku, ale jak se později ukázalo, byl to krok vedle. Nejdříve přejezd přes potok, potom blátivou cestou do kopce a pak i cesta pralesem, poprvé jsem Karlíka slyšel nadávat. Našel jsem mu proto křemenáče a on mu vzteky ukousl hlavu. Nakonec jsme narazili na silnici a vjíždíme do rusínské vesnice Runina.
Občerstvujeme se ve studánce, která byla jak jinak než k Milošově nelibosti hrazena z peněz EU. Však se tam pořádně praštil o trám do hlavy a nejvíce to odnesl Tomáš, který se nu smál. Byl za to praštěn Hadem do hlavy, muselo to oba bolet.
Nacházíme hospodu, avšak bez jídla, krám je taky zavřený, protože na Slovensku mají také svátek Cyrila  a Metoděje. Hospodský nabízí udělání guláše s podmínkou, že si ho uděláme sami a ještě navíc pro dalších 7 turistů, kteří přijdou až večer. Práskáme na Petra že je profikuchař, hospodský vytahuje kančí maso z mražák a Petr se dává do vaření. Pomáhám mu krájet cibuli, ostatní nechávám na něm. Sice to trvalo skoro 4 hodiny, ale svého úkolu se shostil na jedničku podtrženou.
Zatímco se guláš dělal odskočili jsme se vykoupat do místní požární nádrže, čistota vody nic moc ale v vedru lepší něco než nic. Guláš byl excelentní, každý pomalu tři porce, Slovákům , kteří dorazili taky velmi chutnal, cena za 2,5 eura taky šla. Nocleh na místním fotbalovém hřišti nám doporučili domácí, jinde prý spát nemáme potulují se zde medvědi. Nocleh jako vždy paráda, po tom dnešním dni jsme ani vodku nedopili.

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky