Sobota 30.6.2012 - U Hada

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Sobota 30.6.2012

2012 > Cyklodovolená Biesczady

Vystoupila s námi další parta cyklistů z Olomouce, kteří se ale vrací po vlastní ose zpět na Moravu. Nechtělo se jim tahat zpět plechovkové pivo které vezli s sebou, nabídli nám, rozloučení a každý svou trasou na cyklodovolenou.
Sedáme na kola a přesouváme se směrem na hraniční přechod Ubla, ještě před tím ale výborně chlazený „Šariš“ v místní restauraci. Na pumpě jsme vyměnili eura za ukrajinskou měnu hřivny. Kurs 1 euro za 9,9 hřivny, což je 1 hřivna cca 2,60 Kč. Dostal jsem na starost bank, takže veškeré společné platby jsou na mě.
Přechod hranice bez problémů. Celníci se ptali pouze jestli nevezeme zbraně, drogy nebo zakázané léky. Přizdíme do města Velykyj Bereznyj, zastávka na jídlo a všichni vítáme návrh Honzy a Miloše se přiblížit se k horám vlakem. Je dobré mít na těchto dovolených nějakou rezervu, což se tentokrát hodilo víc než jindy.
Za pár korun stoupáme vlakem do sedla Užok do výšky skoro 800 m.n.m. Ve vlaku si kám přisedl pravoslavný kněz z Užoku, dal se s námi do řeči a pozval nás na návštěvu svého svatého stánku. Nemohli jsme odmítnout. Navíc požádal Miloše o pozvání do České republiky. Ukrajinci totiž potřebují nejen vízum, ale i pozvání. Vlak zastavuje před sedlem Užok, a my
máme co dělat abychom dostali kola z ven, tak vysoký tam byl násep.
Sjezd dolů do vesnice, prohlídka pravoslavného kostelíka, návštěva dvou léčivých pramenů a po velkém zdržení, skoro za tmy nocleh na krásném paloučku. Když už jsme ulehali, prošli kolem nás ještě sekáči, kteří kosí a suší seno na všech stráních okolo, někdy i těžko přístupných místech. Radost na ty pokosené louky pohledět. Celý den bylo zase hrozné vedro, zítra snad bude lépe.

Zajímavý odkaz:
\'dažasn\'fd ukrajinsk\'fd Semmering: železničn\'ed lahůdka, kterou zn\'e1 m\'e1lokdo

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky